Egy nagyon kezdő szakácstanuló első lépéseinek dokumentálása

Szakács Tanuló

Szakács Tanuló

Utolsó kommentek:

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2022.08.23. 08:09:52

"Vagy jó lett volna sima liszt is, keményítővel, és az ugyanazt tudja, mint a tempura liszt?" - Nem t'om, mi lehet a magyar megfelelője, de Japánban sima búzalisztet használnak (angolul "weak flour", alacsony gluténtartalmú liszt), hideg vízzel, tojással. Nem hallottam még borsos, szódabikarbónás vagy keményítős változatokról.

Bejegyzés: Csirkemell tempura bundában

Szakács Tanuló 2022.01.03. 12:39:05

@Filippa Nereyd: Hozzávalók: 4 db tojás, 80 g cukor, 80 g liszt 250 g sárgabarackíz
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével kihabosítjuk. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével habbá vetjük. A két habot összekeverjük, majd spatulával belekeverjük a lisztet. Papírral fedett sütőlemezen elterítjük a masszát. (35 x 25 cm). Sütés előmelegített sütőben 180 ˚C-on. Sütés után a papírt eltávolítjuk, a papírral érintkező felét barackízzel megkenjük és szorosan feltekerjük.

Bejegyzés: Piskótatekercs barackízzel töltve

Szakács Tanuló 2022.01.03. 12:38:25

Hozzávalók: 4 db tojás, 80 g cukor, 80 g liszt 250 g sárgabarackíz
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A tojássárgáját a cukor 1/3-ad részével kihabosítjuk. A tojásfehérjét a cukor 2/3-ad részével habbá vetjük. A két habot összekeverjük, majd spatulával belekeverjük a lisztet. Papírral fedett sütőlemezen elterítjük a masszát. (35 x 25 cm). Sütés előmelegített sütőben 180 ˚C-on. Sütés után a papírt eltávolítjuk, a papírral érintkező felét barackízzel megkenjük és szorosan feltekerjük.

Bejegyzés: Piskótatekercs barackízzel töltve

Filippa Nereyd 2021.12.25. 22:16:42

Szia én most készülök ágazati vizsgára a konkrét süti recepteket így a mennyiségeket meg tudnád adni? Előre is nagyon köszönöm.

Bejegyzés: Piskótatekercs barackízzel töltve

Szakács Tanuló 2021.06.11. 13:35:23

@élhetetlen: Köszönöm, vettem, megpróbálom így is majd.

Bejegyzés: Szezonális kötelező - Spárgaleves

élhetetlen 2021.06.11. 00:06:53

Jó, csak egy dolgot nem értek, mit keres a spárgalevesben, a hagyma? A levesgyöngyöt inkább nem minősítem, kétszer vettem, először és utoljára.
És tovább, nem a sárga, hanem a spárga úton. A vajon, vagy olíván nem hagymát párolsz, hanem egy kevés cukrot karamellizálsz, nem barnára, csak halványra, ezt öntöd fel, bele a darabolt spárga, és megsózod. Ha megfőtt, egy adag petrezselyem zöldje, és egy tejfölös habarás. Már csak egy szelet bundás kenyér kell hozzá, (Én fehér spárga párti vagyok, lágyabb, finomabb az íze). További jó főzőcskézést!

Bejegyzés: Szezonális kötelező - Spárgaleves

Szakács Tanuló 2021.04.19. 15:16:49

@gigabursch: Talány egy igazi szakács elborzadna a válaszomtól, de mégis azt modom, hogy igen. A szarvasmarha és a szarvas ha sokban különböznek is, de ilyen szinten, konyhatechnológiailag nagyon hasonlóan viselkednek.

Bejegyzés: Tizennyolc óra a sütőben - marha fehérpecsenye

Szakács Tanuló 2021.04.19. 15:15:33

@Andrass9: Köszönöm, vettem, így teszek legközelebb!

Bejegyzés: Tizennyolc óra a sütőben - marha fehérpecsenye

gigabursch 2021.04.15. 21:30:24

Hú, ez jó téma lehet.
Vajon egy egybe szarvas comb is működhet így?

Bejegyzés: Tizennyolc óra a sütőben - marha fehérpecsenye

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.15. 17:50:47

Szerintem!
Nem volna szabad lefarigcsálni a pici faggyú/zsír/ín vagy bőnyeg darabokat a húsról! Ezen a hőfokon ennyi idő alatt csodás vajpuhára bomlik le, remek kollagént adva a szafthoz.
Legközelebb meg próbáld meg lábszárból vagy marhanyakból lészíteni - fantasztikus lesz!
@Kopasz Szuzukis: -nak pedig igaza van, zacskóba vele! Nem kell vákumozni, csak a levegő nagyját tüntesd el a zacskóból :)

Bejegyzés: Tizennyolc óra a sütőben - marha fehérpecsenye

Kopasz Szuzukis 2021.04.15. 14:42:57

@Szakács Tanuló: Addig is egy apró trükk: megtöltöd a zsacskót, gondosan összenyomogatod, majd egy tál vízbe meríted, hogy a víz ellepje. Így a levegő nagy része kiszorul a zsacskóból. Ekkor kell lezárni. Az is jó, ha a kicsit hosszabbra hagyott száját eltekered, majd az eltekert részt visszahajtva bekötöd.

Bejegyzés: Tizennyolc óra a sütőben - marha fehérpecsenye

Szakács Tanuló 2021.04.15. 13:26:39

@Kopasz Szuzukis: Igen, köszönöm. Egyelőre még nincs vákuumozóm, de majd előbb-utóbb lesz. LKegközelebb nem alufóliában csinálom.

Bejegyzés: Tizennyolc óra a sütőben - marha fehérpecsenye

Kopasz Szuzukis 2021.04.15. 08:36:06

A hosszú idejű sütéshez-fázéshez az alufólia nem a legideálisabb. A só hatására korrodálódik, beoldódik. Ha 100 Celsius alatt végzed a műveletet, vákuumzacskózd be. Így a műveleti idő is rövidül.

Bejegyzés: Tizennyolc óra a sütőben - marha fehérpecsenye

Treff Bubi 2021.02.19. 15:08:20

@Szakács Tanuló: értem, akkor szerintem ez hasonló megoldás, mint az agyagba burkolt és úgy kisütött húsok. Az talán kelet-ázsiai módszer.

Bejegyzés: Sütés sókéregben

Szakács Tanuló 2021.02.18. 15:17:59

@Treff Bubi: A sókéregnek szerintem kettős hatása volt: egyrészt egyenletesebben párolódott át a hús, mintha másképp lett vona befedve (pl. alufóliában). Másrészt jól megőrizte az ízeket, burkolóanyagként funkcionált. Ezzel együtt a sókéreg itt fizikai, nem pedig ízesítési funkciót látott el.

Bejegyzés: Sütés sókéregben

Szakács Tanuló 2021.02.18. 15:15:30

@klebit: Ha az észrevétel a színe miatt volt, akkor itt azt tudom válaszolni, hogy nem maradt nyers vagy véres, jól átpárolódott. Kicsit csalóka a szín így a fotón. Egyébként ízes, kellemes étel lett belőle. Biztos nem ez a csúcsa ennek a műfajnak, de első próbálkozásra így sikerült, szerintem nem lett olyan rossz.

Bejegyzés: Sütés sókéregben

Szakács Tanuló 2021.02.18. 15:11:12

@rednek: Köszönöm, igen, kacsáról van szó, javítottam.

Bejegyzés: Sütés sókéregben

Treff Bubi 2021.02.17. 19:02:09

És az ízük milyen lett? Adott valami pluszt a sókéreg a végeredményhez? Érdekességnek jó lehet, de ha nem jár vele egy sajátos ízélmény, akkor nem állok neki elkészíteni.

Bejegyzés: Sütés sókéregben

klebit 2021.02.17. 10:51:04

8. kép...Ráadásul ez jól van így... megeszek bármit véresen... de ehhez nem nagyon lenne gusztusom... Betegesnek gondolom a tényt is, hogy ez bárkinek jó.... Ha ez a gasztro forradalom, akkor én kiszállok most... Erre van igény? Normális ember ezt látja? Remélem csak nem veszi a fáradságot és nem ír ide..... de akkor ez kinek készült?...jajj.... moralizálok... ha nem ír ide senki akkor ez a poszt minek van? Kedves Valaki.... 42 éves vagyok... van kemencém, Souvidálok, itthon füstölök(hideg, meleg)... disznót töltünk vissza a belébe... grillezek is. Rozé kacsát, bármit el tudok viselni.... de ezt??? Ilyet kell???... pont pecsenye kacsával, ami amúgy is száraz... rárakod a sót?.... beburkolod egy köpenybe és várod a csodát.... nem jött össze és le is fotózod?... ezért Te pénzt kapsz?... Legalább nem pecsenye kacsából csináltad volna.... vagy az alma helyett beraktál volna kacsahájat, vagy libazsírt.... Remélem voltál vagány és csak azt a fehér csoffadt bőrét etted(mondjuk magyarázat lenne arra, hogy miért érzel affinitást magadban, hogy ez meg kell most osztanod)

Bejegyzés: Sütés sókéregben
süti beállítások módosítása